tisdag 2 december 2008

Inte så goda tider? del 2

Sist jag gav råd på hur ni kan spara pengar lovade jag att återkomma med tips gällande mode, nu kommer de. Men mode ska förtydligas menar jag kläder och andra tillbehör som vi förpackar vår kropp i. Du öppnar garderoben och suckar tungt inget att sätta på sig, igen. Se där har du fel.

Man tager vad man haver
Ibland om kvällarna när jag är hemma och har tråkigt, gruvar på vad jag ska sätta på mig imorgon, eller känner att där inte finns något fint nog att klä mig i, brukar jag sätta på en favoritskiva på hög volym. Sen tar jag fram alla kläder jag har i garderoben, klicka fram mina favvo sidor med streetstyle (Face Hunter, StockholmStreetStyle, The Sartorialist)eller andra donnor som klä sig snyggt (Ida, Annie, Linda K) och letar inspiration. Sen provar jag och testar nya kombinationer, skriver listor på sådan plagg jag vill addera till garderoben för att kunna få fram nya kombinationer av det jag redan har. Och så har jag ett uppslag på flera nya outfits, utan att ha behövt springa runt på stan och köpa nytt.

Få bort det gamla
När du ändå har dragit fram alla din kläder och provat igenom dem, kanske du kommer fram till vad du inte längre vill ha kvar, kommer i, passar i eller tycker om längre. Här kan du slå två flugor i en smäll, sälj och få in pengar till det du har på din lilla lista. Ta bra foton, mått, skriv upp vad plaggen har för material, hur mycket de är använda och ev märke. Sälj! Idag finns det massor av ställen där du kan kränga dina ratade plagg. Mina tips: Blocket (kostar 20kr per annons), Tradera/ Ebay (de tar avgift för annonsen, provision på det sålda), ModetteMarket (nyöppnad site) eller starta en bloppis (här är min). Om du inte vill sälja grejerna kan du ordna bytarkväll med dina kompisar, ni tar med era plagg ni inte längre vill ha och så byter ni (ett gyllene tillfälle att ses också om det var ett tag sedan). Sist om kläderna kanske inte är i form att sälja så kan du alltid skänka dem, kanske kan de värma någon i nöd eller liknande. Myrorna brukar ha gröna container som du kan skänka dina saker i.

Köpa nytt
Om du mot förmodan känner att det är nytt du behöver så går det att spara in pengar även där.
Nytt behöver inte alltid betyda att det ska komma från en affär, när du ändå är ute och lägger upp dina annonser kan du titta på vad andra säljer. Eller så kollar du på Bloppisar, där finns mängder med olika bloppisar samlade. Hederlig secondhand går också bra, Myrorna återigen eller andra så kallade vintagebutiker finns i nästan varje stad och i olika prisklasser. Utförsäljningar är ett annat hett tips, jag älskar att fynda mina favorit märken men till ett mycket lägre pris (jag bryr mig inte att det är förra säsongen). Hos Mia kan ni se när det är någon på g, oftast i Stockholm dock. Min favoritbutik Elin Maria i Eskilstuna brukar också köra med utförsäljning två gånger om året, så kolla upp hur det ser ut i din stad med butikerna där. Webbutikerna har ofta en avdelning som kallas fyndhörnan, outleten och så vidare i alla fall dessa: Wardrobe, Your weekend fashion shop, Branten, Unikdesign, Free Fashion Stockholm, Mint & Vintage, där går det också att fynda.

Prova något nytt men ändå inte
Om du inte vill köpa något nytt men ändå förnya i garderoben kan du testa det gamla beprövade att sy själv. Du får en cool design, är ensam om plagget och får sätta händerna i arbete och prova om kunskaperna från syslöjden räcker och finns kvar. Ofta är det riktigt billigt med tyger, kolla Ikea tex, de har bra bomullsväv i olika färger. På biblioteket kan du kolla efter tidningar med mönster eller åka hem till mormor/farmor, då blir det lite retro på stuket också. Åh ljuva femtiotal.

10 kommentarer:

Vera sa...

Vilka bra tips Johanna! Thank U.

Pssst! du är omnämnd på Maria Nova:
http://marianova.com/users/gertruds/blog/blogg-tips#comments

kramkram

Emelie K sa...

Toppentips. Men de går att lägga till att färga kläderna. De gör jag. Ny färg kan få en klänning till exempel att bli som ny. Dessutom är det kul att exprimentera vilka färger man kan färga i. Finns olika att köpa på massor med olika ställen, som åhlens, ica osv. Kostar under en hundring. Plus att det går att färga ett plagg som inte har säsongens färg. Superlätt och kul.

Bloggtipsarna sa...

Vilka bra tips! Vi har tipsat om det på vår blogg.
mvh
Bloggtipsarna

Mill sa...

Jag tänker varje år att jag åtminstone ska städa ur garderoben, men det blir aldrig av. Den här tiden på året är det dessutom många som skulle bli hur glada som helst för mina gamla paltor. Det börjar trots allt bli kallt och alla har inte råd att köpa nytt... Tack för tipsen!

Johanna sa...

vera: jag såg det är så smickrad

emelie k: jag färgar inte kläder för det är så dåligt för miljön med den sortens färgning som gemene man kan köpa, men tack ändå för tipset

bloggtipsarna: åh tack vad roligt

mill: när du är hemma och är föräldrarledig kanske du hinner ta tag i garderobsrensningen

Free Fashion Pia sa...

Jättebra tips :-)!

Miss Upsey Daisy sa...

Toppentips. Jag inväntar själv mellandagsrean då jag har en lång lista på saker som ska köpas.

Johanna sa...

ff Pia: tack

miss ud: det är som mellandagsrea redan nu tycker jag, får se om det finns något kvar den i slutet av månaden

Fröken Isakson sa...

Tack för tipsen :)

Johanna sa...

fröken isakson: varsegod ;-)