lördag 13 december 2008

Middag

Jag kommer aldrig att bli känd och vara med på tv (eller vänta nu det kanske jag visst blir) och får bjuda mina drömgäster på middag. Så istället för Go Kväll gör jag det här på bloggen. Jag bjuder de fem personer, levande eller döda, som jag ser upp till, beundrar, skulle vilja fråga ett och annat, tror kan bidra med härlig stämning till middagen. Så se här är de, mina drömgäster. Kofi Annan- är från min pappas hemland Ghana, var FN:s generalsekreterare mellan 1997-2007, gift med en svenska. Han är lugn, handfast och har under sin tid som generalsekreterare fått mig intresserad av FN och mänskliga rättigheter. Många av hans landsmän/kvinnor och jag är stolta över honom och det arbete han fortfarande gör för dem som behöver hjälp att göra sina röster hörda.

Nelson Mandela- var Sydafrikas förste demokratiskt valda president (1994-1999), han satt 27 år i fängelse för sin kamp mot apartheid, en inspirationskälla och ledstjärna för oss alla som tror på en förändring och det goda i alla. Många av våra ledare idag kan se på honom och ta efter, inte många som kan fylla hans skor.

Tyra Banks- är modellen som numera har sin egna talkshow samt att Americas Next Top Model med mera. Hon röt ifrån när hon blev anklagad för att vara fet, ett klipp som ger mig gåshud varje gång jag ser det och jag är så glad att hon gör det. Och nu sist var det en modell större som vann, way to go miss Banks, ett gott föredöme inom den sjuka modevärld som prackar på oss dåliga ideal som ingen mår bra av.

Oprah Winfrey- min stora idol, åh vad jag tycker om henne. Hon tar plats, ber inte om ursäkt för sig, ger tillbaka till det samhälle som gjort henne till den hon är och tar upp ämnen som andra ryggar för. Henne skulle jag så gärna vilja träffa och tacka för alla tårar och skratt som hennes show har gett mig genom åren.

Martin Luther King Jr- den störste av dem alla. Jag minns som om det var igår, kvällen i pappas soffa, jag är 10 år och OS i Atlanta invigs 1996. Vi får se ett klipp med det mest kända talet av dem alla, I have a dream spelas upp. Jag ser min pappa gråta för första gången, jag frågar varför och han säger: -där Johanna har du en man som förändrade mycket och är värd att se upp till. En man, en dröm, en kamp, och så effekter och positiva konsekvenser av hans handlande. Ett föredöme som visar att alla kan förändra denna värld. Och dr King, jag har också en dröm, inte helt olik din.

Tack alla starka människor där ute för att ni finns, för att ni står upp för det ni tror på och visar oss andra att det är möjligt. Det är inte bara dessa fem som gjort en förändring värd att nämna, men det är de som ligger mig varmast om hjärtat och de är värda att se upp till och ta efter.

9 kommentarer:

Mill sa...

Inga dåliga gäster det där! Skulle nog kunna tänka mig en liten pratstund med vardera, jag också...

Att ha det gott sa...

Jag skulle gärna sitta med vid den middagen
Hoppas att du får en trevlig Lördag

Johanna sa...

mill: det finns många jag skulle vilja ha på middag, men de här är drömmen

att ha det gott: eller hur, vilken middag det skulle vara

Linda // Absolut Glam sa...

Fint inlägg. Inspirerande. :)

Miss E sa...

Det hade blivit en riktigt intressant och givande middag det där :-)

Fröken Isakson sa...

Vilka härliga människor du har som förebilder. Måste bli en spännande middag. Älskar förresten Tyraklippet :). Kram

Johanna sa...

linda: tack snälla du

miss e: eller hur, vill du komma?

fröken isakson: de är så coola och starka människor, har mailat dig btw

Miss Upsey Daisy sa...

Jag hänger på den där middagen. Bara att hojta till :D

Johanna sa...

miss ud: det lovar jag att göra