tisdag 22 maj 2007

Expedition Linné

Det var väl ingen som missade dokumentären Expedition Linné som gick på Svt1 igår kväll? Den var hur bra som helst och missade du den har du en ny chans på lördag klockan 16.10 då den visas i repris eller via Play. Jag har på senare tid blivit mycket intresserad för miljön och hållbar utveckling. Mamma är utbildad miljösamordnare och vi har källsorterat hemma så länge jag kan minnas. Min älskade vän Jenny är nu invigd och vi kämpar på för att få in källsorteringen på jobbet. Hon lyckades förhandla sig till kompostering i personalmatsalen i alla fall. Ett litet steg för oss ett stort steg för arbetskamraterna som är minst sagt ovilliga att ställa upp. Jag har sammanställt en liten lista till er hur ni enkelt kan göra för att vara lite mer miljövänliga. Visste ni föresten att om alla återvann sina kapsyler i Sverige skulle det räcka till 2200 nya bilar? Inte illa det.


  • När du är ute och shoppar, ha med dig en tygväska/kasse som du stoppar dina varor i istället för att på varje ställe ta en ny plastpåse. Miljövänligt och snyggt. Går att gör själv väldigt enkelt du kan dessutom trycka något kul, smart eller snyggt på påsen. Jag har en från Gudrun Sjöden som jag använder mig av när jag är ute och shoppar.

  • Lär dina barn att källsortera, då kommer det naturligt för dem.

  • Låt dina kläder självtorka på en torkställning istället för att tummla.

  • Dra ut sladdar till elektronikska apparater som du inte använder dagligen. De drar ström bara av att sitta i kontakten, energi som dras till dina stand-by lägen.

  • En digital väckarklocka ger ifrån sig farlig strålning, ha en med batteri istället. Men glöm inte att ta batteriet till holken sen när det är slut.

  • Ta dina räkningar på e-faktura om det går. Då slipper du få hem ett pappersark varje månad samt att det kommer direkt till burken och du slipper tappa bort räkningen och slipper då dröjsmålsräntan.

  • Stäng av dator, tv, stereo när du inte använder dem. Istället för att låta dem stå och gå i onödan, samt sätt inte tv på stand-by brandrisk finns detsamma gälle mobilladdaren den kan fatta eld om den sitter i utaget utan att ladda mobilen.

  • Köp inte presenter i onödan. Det genererar vårt konsumentsamhälle och det är inte bra för miljön. Vet du inte vad du ska ge bort, plantera ett träd för Vi-Skogen istället. Det är bra för miljön och du får ge bort något om det nu är så viktigt. Jag har gjort det flera gånger och det är mycket uppskattat.

En liten lista på saker jag kommit på är bra för miljön. Hoppas ni finner detta som bra inspiration och har ni åskiter om det hela tala om dem för mig då. Är mycket sugen på att höra vad ni tycker om detta. Ha en bra tisdag trots regnrusk.

3 kommentarer:

yeh-yeh girl sa...

Det där med träd är bra. Jag köpte nyligen ett träd i samband med ett dop.

Smartasmia sa...

Ahh...goa Johanna´n där med toppeninlägg:-) Heja!

mia dh sa...

Bra tips, har ofta tygkasse med när jag shoppar, så välanvänd att ett handtag gått sönder.
Ha en fin dag...