onsdag 5 november 2008

Trender och likriktighet

Jag har alltid älskar kläder och gör det fortfarande. För mig är kläder inte bara några tygbitar som jag tar på mig mot kyla, dölja kroppen eller för att jag inte vill bli tagen för nudist. Nej för mig är kläder ett sätt att uttrycka den jag är, visar hur jag vill bli betraktad och vad jag tycker är fint och tilltalande. Jag vill vara originell (för den skull inte sagt att jag endast har secondhand, specialsytt eller limited edition kollektioner) och visa att det här är Johanna. Min syster säger att jag klär mig som en fyrtioåring och jag borde betrakta den 20 någonting som jag är, men jag älskar det klassiska och tidlösa. När jag köper kläder lägger jag gärna några extra kronor och köper lite dyrare, det är inte för att jag anser mig vara för mer än att kunna köpa det som säljs hos kedjorna, jag vill att mina kläder ska hålla säsong efter säsong då jag inte bryr mig om trender. Jag är upplyst och har full koll på vad som är hippt och trendigt men jag har aldrig varit intresserad av att se ut som alla andra. Med det inte sagt att inte de dyrare märkena speglar trenderna eller är trendsättare i sig.

Nu till min lilla undran: Varför är svenskar så förbaskat rädda för att vara "fel" och "ute"? Varför är trender så viktiga att följa? Varför finns det så många gurus som dikterar villkoren säsong efter säsong? Många som kommer till Sverige och ser hur folk går klädda säger att här är det så lätt och se vad det är som är trendigt för alla klär sig likadana. Vad trist tycker jag. Det finns vissa märken som gäller bland modefolket, bloggfolket, de trendinga och hippa, likt Acne, Carin Wester, Hope, Whyred med flera. När jag är på modeveckorna är det som att se modeller för märkena där modefolket är klädda från topp till tå med dessa märken. När en viss fröken på Modette har köpt något ska en hel flock unga tjejer köpa samma sak. Kan någon förklara det här fenomenet för mig?

Varför snöar folk in sig på vissa märken och håller benhårt på dem och varför att det så viktigt att ha det som är hett just nu? Gör inte det här att de måste köpa nya kläder varje säsong? Jag å andra sidan har mina kläder säsong efter säsong och när jag köper nytt tänker jag hur mycket jag kommer att använda plagget och hur det kan komplettera min befintliga samling. Sen vill jag gärna ha kläder där designern har tänkt till antingen med formspråket som Nakkna och FASR eller vad gäller etiken bakom tillverkningen som Camilla Norrback. Jag är stolt bärare av deras plagg för att det finns en tanke bakom dem och inte bara massproduktion. För mig är min egna stil och uttryck det viktigaste sen får jag vara hur fel och ute som helst det är detta som går först, och visst är jag som ett litet svart får på modeveckorna men någon ska ju vara det också.

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Word. Bra skrivet...

Free Fashion Pia sa...

Håller med, väl rutet!

Johanna sa...

kerstin: tack

free fashion pia: tack. men vad beror det på att det är så här?