måndag 10 november 2008

Inte så goda tider?

Enligt min morgontidning så är det sämre tider som vår befolkning både i Sverige och världen står inför. Vad vet jag som student med 7500kr i månaden lever jag konstant på gränsen till noll. Men jag är extremt ekonomisk och har lärt mig ett och annat om hur det går att hålla i pengarna men ändå leva ett sju helvetes liv fyllt med aktiviteter och skoj. Så nu tänkte jag vara vänlig och dela med mig av mina tips och erfarenheter, i två delar aktiviteter denna gång och mode i nästa "avsnitt".

Maten
Maten är idag dyr, och tro mig jag som köper nästan uteslutande ekologiskt det kan gräva djupa hål i plånboken. Men äta bör vi annars dör vi. Ett sätt att spara pengar är att minska på resturangbesöken. Det går att äta god mat ändå, du kan nämligen lära dig att laga mat själv. Till lunch är det bara att ta med en matlåda och den behöver inte endast innehålla rester från gårdagen. Personligen brukar jag viga söndagar till att göra matlådor till resten av veckan som jag sedan fryser in. Jag sparar tid och pengar genom att bara plocka fram en på morgonen och slipper lägga 50-60 kr på en dålig sallad i skolans cafe. På nätet kan du gratis hitta mängder med tips på nya maträtter som kan fungera som inspiration till lite nytt och gott.
Här kommer några länkar: Allt om Mat, Arla, Ica och Laga Lätt

Film
Visst är det roligt att gå på bio, men om du som jag bor i en större stad och inte kan se en film på bio för 50kr (som hemma på lilla orten) så kan några filmer i månaden lätt bli ett flertal hundralappar. Mitt tips är istället att gå ihop ett gäng och hyra film, ni delar då på kostanden och får samtidigt något att enas kring. Eller kolla biblioteket de brukar ha filmer för utlån och om du som jag har ett bibliotek som inte tar någon avgift finns det inget som hindrar dig. Hos oss i Botkyrka får vi dessutom tillgång till massor av aktuella filmer inte bara gamla svartvita eller förlegade 90-tals rullar.

Krogen
Personligen har jag aldrig varit ett fan av krogen eller barer. Jag tycker om att höra vad mitt sällskap har att säga och slippa trängas. Men ibland så är det trevligt att ut och lufta sig lite, vad som är mindre trevligt är att ETT glas vin eller en drink eller vad som nu dricks går loss på runt hundralappen om inte mer. Om jag då vill vara ute en hel kväll och slippa sippa långsamt på den drinken blir det lätt dyrt leverne (kan få en teaterbiljett för den första drinken). Mitt tips är därför att bjuda hem ett gäng kompisar och köra på hederliga hemmafest grejen, alla kan köpa med sig sin dryck (du kan även välja alkoholfritt om så önskas) utan att bli ruinerade (en flaska gott ekologiskt vin kostar runt sextio kronor på Systemet, en hel flaska istället för ett glas för 150kr) och det blir på era villkor.

Fika
Jag älskar att fika, gärna flera gånger i veckan, länge och med härligt sällskap. Även här går det att spara pengar utan att behöva göra avkall på upplevelsen. Nu kommer mamma/mormors kokbok till användning och de där kunskaperna du fick i hemkunskapen i skolan. Du bakar lite muffins, några kakor, blandar några goda smoothies, brygger kaffe/kokar te eller gör goda scones. Sedan bjuder du hem det tänka sällskapet (ja nu är det dags för vännerna att ta sig med hjälp av kollektivtrafiken hem till dig, även om du bor på andra sidan stan och inte inne i city, det finns ett liv utanför tullarna med ska ni veta) och så kan ni i lugn och ro fika i timmar om ni så önskar. Delar ni på kostnaderna kommer ni att kunna fika ett antal gånger innan ni kommer upp i summan för vad en fika skulle ha gått på. Dessutom är det ingen som kommer att jaga er med våt trasa och suckar för att de vill stänga, folk som glor för att ni suttit för länge eller riskera att behöva skrika för att det just blivit lunchrusning.

Träning och hälsa
Många är ni som lägger dyra pengar på gymkort, en del av er nyttjar kanske inte det där kortet till max heller. Så skippa det och gör något annat, träna i vardagen genom att cykla, gå till jobbet, gå på långpromenader eller köp ett gummiband. Personligen löptränar jag och det är gratis, skogen står alltid där redo, men jag vet att det inte passar alla. Passa på när anläggningar kör prova på och testa på nya aktiviteter, gym, gympa, löpning är inte allt som finns. Hitta en aktivitet som du tycker om och som gör dig gott, för att träna i syfte att förlora övervikt (för att det behövs för hälsan inte för fåfänga eller dumma idealsskull), må bättre, sova gott och få energi ska vara roligt inte kostsamt eller tråkigt. En annan sak som har med hälsan att göra är att passa på att använda elevbehandlingar, finns inom områden som frisörer, hudterapeuter, massörer, naprapater och så vidare. Du vill ha lite avkoppling till exempel och de behöver öva, du sparar pengar och de får en levande "patient".

Kultur
Jag är en människa som älskar kultur och även om det är skralt i kassan så unnar jag mig alltid en föreställning eller ett museibesök. Om det var någon som var arg när regeringen tog bort gratis inträde så var det jag. Även här går det dock att komma undan billigt, vissa dagar i veckan kör museerna gratiskvällar eller så skaffa ett medlemskort på något av de stora museerna så brukar en bunt andra museer ingå. Som kulturkofta är jag medlem i Moderna Museet. Om du inte bor i Stockholm tycker jag du ska kolla upp ditt lokala museum, jag vet att det i Eskilstuna alltid har fri entré, toppen. På många orter/städer finns ofta en kulturskola och där kan elevföreställningar sättas upp, det kan vara billigare än de stora teatrarna men inte skillnad på energi eller prestation för den skull.

Böcker/tidningar
För en bokmal eller tidningsjunkie kan tidningar och böcker vara en stor utgift men det finns hjälp att få. På biblioteket finns massor av böcker att låna hem och krypa upp och läsa i höstmörkret, de har även tidningar och har de inte just din favorittidning kan du lämna förslag på att de borde köpa in den, de brukar tacksamt ta emot tips på nyheter. Ett annat alternativ är att gå ihop med kompisar och vänner som du vet läser samma tidningar som du, ni kan köpa vartannat nummer och byta med varandra. Snart är det ju jul och då kanske tomten kan få en liten lapp med tidningens namn på och se om han kan ordna en prenumeration, de lönar sig oftast snarare än lösnummer.

Så där det var mina tips det, kanske var de till hjälp kanske bara ordbajs som tagit upp viktig tid av ditt liv. Hursom det bjuder jag på.

10 kommentarer:

Kerstin sa...

Åh, vad jag inte saknar att vara student nu...

Fröken Isakson sa...

Håller med kerstin. Jag saknar det också ibland :). Men vilka bra grejer du gör. Kram

Anonym sa...

Många kloka ord och tankar....

Kram KusinVitamin

Johanna sa...

kerstin: det förstår jag. vad roligt det är att du tittar in här och lämnar kommentarer så ofta nu för tiden

fröken isakson: tack snälla

kusinvitamin: tack

Anonym sa...

Bra tips. Jag försöker också leva på samma sätt och prioritera. Just nu har jag noll kronor i inkomst, annars studiebidrag. Tur att man har en sambo som tjänar bra.

Miss Upsey Daisy sa...

Jag försöker spara in på enligt mig "tråkiga" saker men sedan unna mig av de saker jag själv tycker är viktigt.

Miss E sa...

Du är bra du, jag borde verkligen försöka anamma den där lunch-grejen - det är där mina pengar hamnar.

Johanna sa...

fröken ida: aha så det är en förmögen sambo jag ska leta efter, det var dagens tips tack

miss ud: som jag med kulturen, det är viktigt för mig

miss e; tack snälla du

Vera sa...

Vikka bra tips johanna! Jag e nog en slösa när det kommer till kritan :/

Johanna sa...

vera: tack, kanske du kan ta till dig lite av tipsen och bli en spara