onsdag 14 maj 2008

Jag var i Afrika imorse var var ni?

Imorse åkte jag en sväng till Afrika. Vänta vi spolar bandet lite.
Min pappa är från Ghana (västafrika för er som inte kan den kontinenten utantill) och mamma är svenska. Både jag och min syster är födda och uppväxta i Sverige, talar endast svenska (engelska med pappa då), den svenska kulturen är rotad in i märgen. Jag har aldrig varit i pappas hemland så jag vet inte hur det är att åka till Afrika.

Men vår frisör (ja ni förstår det där burret som kallas afrohår måste skötas av ett proffs) är från Kenya och hennes kunder kommer från alla Afrikas hörn. Så när vi sitter där och får håret fixat så pratas det mängder av olika språk, det sjungs gospel och stämningen är på topp. Som att komma till vilket land i Afrika som helst (säger de som vet i alla fall). Därav min tripp till pappas kontinent idag.

Jag har tagit ut de rastaflätor som prytt min skalle de senaste månaderna och krullet behövde trimmas, så jag bokade tid för en rakpermanent. Det är en hel vetenskap det här med afrikanskt hår och det krävs mycket kunskap för att kunna sköta det på rätt sätt. Glad i hågen traska jag dit och tänkte att här ska det fås längd (mitt hår växer inte lika fort som ert så den längd jag hade till axlarna har tagit år att få till). Men icke då det var slitet, för det var för länge sedan jag rakpermanenta sist samt att flätorna inte var bra för mitt hår, så Elisabeth var tvungen att kapa en bra bit. Jag var inte glad ska tilläggas men det här är en urkvinna till frissa jag har och henne är man inte kaxig mot.

-Nuså Johanna är det så här att om du vill se acceptabel ut och få ett hår som du kan leva med så blir det till att klippa bort det skadade.
-Jaha då gör vi det då, säger jag och vet att det är lika bra att ge med sig.
Men åh så snyggt hon fick till det, kortklippt, i ettaper och snedlugg. Nästan värt att komma ut ur anonymitetsgarderoben för att visa.

5 kommentarer:

MiaShopping sa...

Åh, jag är jättenyfiken...

Miss E sa...

Coolt, klart vi vill se nu...

Smartasmia sa...

Vilket superfint inlägg! Känns som om jag själv varit i Afrika nu:D Fast Egypten hör ju dit:-) Men du hajjar vad jag menar. Underbar beskrivelse. Och även om jag inte sett nya frippan tycker jag att sötaste fröken är urfin i barret! Kramen

Vera sa...

Verkar vara en trevligare salong än den jag brukar gå till istan = snobbig.
Ghana i västafrika sägs vara ett vackert land. Funderar ni på att åka dit ngn gng?

Johanna sa...

miashopping: får se nästa gång vi ses

miss e: jag är nog inte riktigt redo men jag ska aldrig säga aldrig

smartasmia: tack, ibland får jag till det

vera: min syster var där för två år sedan, men jag vet inte har inget sug att åka dit